Bike Components, Wurselen

Würselen, Niemcy
Idź do:

Kluczowe informacje:

  • Typ budynku: Przemysł
  • Klient: bike-components, Würselen
  • Wykonawca: B. Schlichter GmbH & Co. KG, Lathen
  • Innowacje: Płyta LaPlura

System modułowy Siniat umożliwia nowe wykorzystanie hali. Lekkie ściany zabudowy suchej stanowią podstawę, szklane fronty współgrają naprzemiennie z powierzchniami utrzymanymi w kolorze białym, w odcieniach drewna i kolorze pomarańczowym. Nic nie wydaje się małe i wąskie, lecz przestrzenne, przewiewne i zalane światłem. Aby osiągnąć ten przestrzenny i jednocześnie schludny efekt oraz przekształcić tę gigantyczną, ale mało użytkową przestrzeń w idealne środowisko dla młodej firmy, istniejący budynek musiał zostać całkowicie przebudowany. Projekt nowych pomieszczeń opiera się na trzech podstawowych elementach: Duża, płynna strefa wejściowa z Café Lounge i kącikiem zabaw, osłonięta strefa obsługi klienta, która została zaaranżowana na elewacji i oddzielona od strefy centralnej szklaną ścianą, jak również zakrzywiona "pomarańczowa" wstęga, która wyznacza pomieszczenia o mniejszej przestrzeni, takie jak sala konferencyjna i biura zarządu.

Fazy instalacji

Zastosowane konstrukcje ścienne musiały spełniać szczególne wymagania wszystkich pomieszczeń, takie jak ochrona akustyczna i przeciwpożarowa, a jednocześnie uwzględniać warunki statyczne zasobów. Dach hali tylko w kilku miejscach zaprojektowany jest w taki sposób, że może przenosić dodatkowe obciążenia lub że można na nim mocować konstrukcje ścienne. Jako rozwiązanie sprawdzą się modułowe systemy przestrzenne firmy Siniat, dzięki którym, przy użyciu specjalnych profili, standardowych łączników i płyt gipsowych, można stworzyć indywidualne, samonośne rozwiązania pomieszczeń wewnętrznych o wysokości pomieszczenia do 4 m i rozpiętości do 8 m. Jedenaście takich systemów przestrzennych wyznacza powierzchnie biurowe i mieści pomieszczenia funkcjonalne, takie jak pokój do kopiowania i schowek.

Jako konstrukcję specjalną postawiono w pomieszczeniu swobodnie taką koncepcję przestrzenną. Stanowi ona przejście między powierzchnią magazynową a biurową.

Inwestorzy przywiązują szczególnie dużą wagę do tego, aby do działu obsługi klienta nie dochodziły hałasy z innych obszarów.

Frank BorkowitzWykonawca

Efekt prac

Lokalny wpływ

Pomieszczenia do kopiowania i powierzchnie magazynowe zostały skonfigurowane jako systemy "box-in-box" - z lounge i częścią konferencyjną z przodu.

Johannes Terfehr
B. Schlichter GmbH & Co. KG.

Dystrybutorzy Siniat blisko Ciebie