Budynek Szpitala Sid Watkins

Liverpool, UK
Idź do:

Kluczowe informacje:

  • Typ budynku: Ośrodki zdrowia
  • Wartość inwestycji: £22m
  • Klient: The Walton Centre NHS Foundation Trust
  • Architekt: Gilling Dod
  • Wykonawca: Interserve
  • Podwykonawca: Interserve

Fundusz NHS Walton Centre podjął się dużego programu rozbudowy w celu oddania do użytku trzypiętrowego budynku ośrodka zdrowia: Sid Watkins Building. Nowy budynek mieści specjalistyczne centrum rehabilitacji na 30 łóżek, poradnię, najlepszy w Wielkiej Brytanii program leczenia bólu, dział szkoleń, pomieszczenia biurowe i zakwaterowanie dla rodzin pacjentów. Wytyczne projektowe opierały się na sprawieniu, by pacjent czuł, że wchodzi do raczej luksusowego hotelu niż do szpitala, lecz jak w każdym obiekcie opieki zdrowotnej ścianki działowe musiały spełniać surowe wymogi akustyczne, przeciwpożarowe i higieniczne.

Fazy instalacji

Identyfikacja najlepszych w swojej klasie specjalistycznych rozwiązań stała się kluczem do sukcesu tej oferty. Blisko współpracując z naszym zespołem technicznym nad dwoma poprzednimi obiektami opieki zdrowotnej - Leighton Hospital w Crewe i The Christie Hospital w Manchester - Interserve mogła zaprezentować kluczowe przykłady innowacyjności produktu i sprawności montażu. Poprzez wykorzystanie płyt GTEC LaDura wyeliminowano potrzebę użycia wzmocnień ze sklejki w ścianach działowych, co z kolei przyspieszyło montaż i przyczyniło się do odbioru budowy 6 tygodni przed terminem.

40,000m2

Zainstalowano tu ponad 40,000m2 płyty gipsowo-kartonowej LaDura.

Ekspert Techniczny

"Zespół techniczny Siniat był dostępny podczas całego projektu, wspierając proces tworzenia szczegółowej dokumentacji inwestycji." Tom Gilbert-Rule – Gilling Dod Architects

"Szpitale mają wysokiej jakości instalacje, które często są ciężkie. Przy zmianie przeznaczenia pomieszczenia często możliwość ich położenia ograniczona jest do pewnych obszarów ściany. LaDura jest wystarczająco mocna, żeby wyeliminować potrzebę rozbierania ściany i wzmacniania jej sklejką - oznacza to, że można łatwo zmienić instalacje w pomieszczeniu oraz jego przeznaczenie."

Kabir Salihi, Project ManagerInterserve

Efekt prac

Lokalny wpływ

"Projekt przekroczył nasze oczekiwania dotyczące kosztu, czasu wykonania i jakości. Wielu pracowników stwierdziło, że przeprowadzka do Sid Watkins Building w styczniu 2015 wywarła pozytywny wpływ na zespół. Całe otoczenie, od oświetlenia, rozwiązań technologicznych do ilości dostępnej przestrzeni, zapewnia pracownikom sprzyjające warunki i doskonałe środowisko pracy”.

Paula Bamber, Head of Facilities and Developments
The Walton Centre NHS Foundation Trust

Dystrybutorzy Siniat blisko Ciebie