Szpital Southmead

Bristol, UK
Idź do:

Kluczowe informacje:

  • Typ budynku: Ośrodki zdrowia
  • Wartość inwestycji: £450m
  • Klient: North Bristol NHS Trust
  • Architekt: BDP
  • Wykonawca: Carillion
  • Podwykonawca: BR Hodgson

Nowy "super szpital" w Bristolu został ukończony w 2014 roku kosztem 430 milionów funtów. Zajmując powierzchnię 113 000 m2, ten nowoczesny szpital oferuje 800 łóżek szpitalnych, 24 nowoczesne sale operacyjne, lądowisko dla śmigłowców dla służb ratunkowych i oddział ratunkowy zapewniający opiekę dużej liczbie pacjentów. Usytuowany na 17 hektarach zagospodarowanych uprzednio w innym celu, Szpital Southmead łączy dwa obiekty w jednym miejscu. Placówka ta ustanowiła nowe standardy dla brytyjskiej służby zdrowia dzięki wzorowej opiece nad pacjentem i dbałości o jego dobre samopoczucie, które leży u podstaw działań placówki. Główny wykonawca projektu, Carillion, wybrał podwykonawcę, BR Hodgson, na wykonawcę montażu płyt gipsowo-kartonowych. BR Hodgson wybrał Siniat na głównego dostawcę.

Fazy instalacji

Największe wyzwanie związane z pakietem montażu płyt gipsowo-kartonowych stanowiła skala prac, które objęły rozległą halę i 38 km ścian. Dostosowanie się do dodatkowych surowych wymogów wytrzymałościowych, zarówno na oddziałach, jak i w pozostałych pomieszczeniach klinik, również stanowiło duże wyzwanie, lecz szczegółowa specyfikacja techniczna Siniat pozwoliła mu sprostać.

Około 38 km

ścian zostało wybudowanych w tym projekcie

110000

tyle płyt g-k zastosowano w projekcie

"GTEC Megadeco ma fabrycznie dekorowaną powierzchnię, która likwiduje konieczność prac związanych z zastosowaniem podkładu, oszczędzając cenny czas."

Matt Ball, Projects DirectorBR Hodgson

Efekt prac

Lokalny wpływ

Ten nowoczesny szpital po raz pierwszy zgromadził pod jednym dachem większość usług oferowanych przez stare szpitale Frenchay i Southmead. Zintegrowanie świadczeń zdrowotnych w tym nowym specjalnie przystosowanym szpitalu oznacza, że pacjenci mogą korzystać z nowych świadczeń, technologii i udoskonalonego otoczenia. Lepiej zadbano o prywatność i godność pacjentów za pomocą "klinicznego korytarza", co oznacza, że pacjenci już nie są przewożeni głównymi ogólnie dostępnymi korytarzami. Oznacza to również, że Fundusz NHS North Bristol obniżył zużycie energii, ponieważ sale chorych wychodzą na ogrzewające poranne słońce, ale w najcieplejszym momencie dnia są od niego osłonięte, znacznie zmniejszając ilość wymaganej energii.


Dystrybutorzy Siniat blisko Ciebie